bouwen vogel bad zelf

bouwen vogel bad zelf

Voor wilde vogels vindt het steeds moeilijker water om te drinken en baden, omdat het regenwater sijpelt in de tuinen te snel in de grond en wordt geleid op de straten in het riool. Met een vogel bad bieden tuinbezitters wilde vogels schoon water.

Echter, een houten zelfgemaakte vogel bad ziet er veel decoratief dan een eenvoudig gerecht dat op de vloer, en past harmonieus in de totale uitstraling van de tuin een. Een ander voordeel: Voor het reinigen van het reservoir is gemakkelijk verwijderd en vervangen door een andere. Bovendien kan de constructie snel en implementeren met weinig inspanning. De volgende montage-instructies tuinders kan een vogel bad zelf te bouwen in een paar uur uit hout.

Naast een handleiding met gedetailleerde tekeningen, geven we hier tips voor het onderhoud van Vogelbads en op de juiste plek in de tuin.

bouwen vogel zelf bad: Contents

 • materiaal & gereedschap
 • Blauwdruk voor een vogel bad / een vogel bad
 • mount muren
 • up vogel bad in de tuin
 • Een goede verzorging voor de vogel bad

materiaal & gereedschap

Wie bouwt een vogel bad zelf, moet weerbestendig hout te gebruiken, bijvoorbeeld Bankirai, kastanje, eiken of sprinkhaan, die resistent zijn tegen weersinvloeden en schimmels dan andere houtsoorten zijn. Vereist voor de bouw van de gereedschappen die in elk goed uitgeruste werkplaats:

gereedschap

 • Decoupeerzaag of cirkelzaag
 • Draadloze schroevendraaiers en boormachines
 • klem
 • schuurpapier
 • heerser

materiaal

 • Houten panelen (afmetingen afhankelijk van de grootte van de vogel bad)
 • 2 x logs
 • houtdeuvels
 • Waterdichte houtlijm
 • Diepe schotel of plaat
 • houtconserveringsmiddelen

Blauwdruk voor een vogel bad / een vogel bad

bouwen vogel bad zelfFig. 1: Ontwerptekening het vogelbad

In de eerste stap worden de metingen van de vogel bad ingesteld. U moet de meest voorkomende inheemse tuinvogels bieden genoeg ruimte om te bewegen, z. B. bereikte Robin een gemiddelde grootte van 14 cm. Grotere soorten, echter zoals de merel 24-25 cm meer ruimte nodig. Vermoedelijk in de wand, worden een extra zetel voor de vogels (zie fig. 1), moet dit worden beschouwd als de wandhoogte. Merk ook op dat de Zijwanden met houten deuvels in de achterwand worden bevestigd en de wanddikte wordt afgetrokken van het vrije vlak van de grondplaat.

Zaag accessoires voor bird bath

Nu de afzonderlijke delen van de decoupeerzaag of cirkelzaag worden gesneden. De dakaansluitingen van de zijwanden en de eerste van de twee dakpanelen zijn in verstek. Hetzelfde geldt voor de bovenzijde van het kanthout, die later bezit de dakconstructie en de achterwand (zie fig. 2) is bevestigd. Maar één zagen van een uitsparing in de gevel, later het hout wordt geplaatst in het. twee deuvelgaten worden geboord voor het hout pluggen en de zijpanelen. De eenvoudigste manier is door zogenaamde anchor pieken waarvan de doorn markeert de plek. Een kraspen, wordt het midden van het oppervlak gemerkt en dan overgedragen aan het anker pieken aan de achterwand. Hoe zo'n stompe verbinding is gebouwd met houten pennen, geeft de handleiding shock Connect. Als je kunt een sleuf of Lamellenfrees de planken te verbinden met platte stekkers. Hoe je dit doet, deze handleiding worden de tand-en-groef verbinding.

Vervolgens twee stukken hout worden geknipt voor buitenkant, zoals getoond in fig. 1 gezien, voorzien van gaten voor de zitstokken. Voor de schaal zagen van een cirkelvormig gat in de bodemplaat. Daarna vermalen met schuurpapier alle randen glad.

mount muren

bouwen vogel bad zelfFig. 2: constructie dak met hout

In de volgende stap wordt de onderrand van de achterwand met houtlijm gecoat en houtdeuvels gebruikt. Druk op de houten plaat aan de onderzijde van de vogel bad en beide delen vast met een klem voor tenminste 15-20 minuten totdat de lijm volledig is uitgehard. Vervolgens met dezelfde werkwijze lijmen van de twee platen en de achterwand en de vloer en klem in de klem.

bouwen dak van de vogel bad

voor de dakconstructie vastgelijmd aan de dakpanelen, zoals de tweede foto met het hout. Vervolgens werd het dak met houten deuvels en lijm hechten aan de wanden en geklemd aan het uitharden van de lijm.

zitstokken insert

In de laatste stap worden de twee gezaagde stukken hout verlijmd met de basisplaat en gebruikten de logs.

Wood bescherming voor een weerbestendige vogel bad

Tot slot, wanneer de lijm wordt uitgehard en de vogel huis klaar is, alles wordt behandeld met een houtverduurzamingsmiddel of een olie. Dit is handig, vooral wanneer hout soorten die slechts een matig zelfbescherming tegen schimmels en ongedierte hebben. Houtverven om hen te beschermen tegen schimmels besmetting en het weer en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Teak werd gebruikt, extra bescherming is niet nodig. Na drogen, wordt een mantel in de cirkelvormige uitsparing en verschaft de zelfgemaakte vogelbad in de tuin. Als alternatief wordt gebracht als een vogel feeder op een paal of wand. De laatste werkwijze is ook geschikt voor balkons.

up vogel bad in de tuin

Idealiter is de vogel bad is neergelaten, zoals sommige soorten zoals merels en Robins bathing voorkeur ter plaatse. Echter, het baden vogels snel het slachtoffer van de katten, dus de zelfgemaakte vogel bad moet op een afstand van ongeveer 2 meter tot heggen en dichte tuin planten. De dieren hebben een prachtig uitzicht en kan ontsnappen in tijden van gevaar. In grote tuinen, kan meerdere vogel baden worden opgezet om de tuinbewoners verschillende plaatsen om te drinken en baden bieden.

Een goede verzorging voor de vogel bad

Dus tuinders hebben na de bouw van blijvend te genieten van het huis, het hout moet worden geschuurd als dat nodig is en de beschermende coating of glazuur worden vernieuwd. Daarnaast moet u het water regelmatig te veranderen en het reinigen van de kom. Het is voldoende om uit te wissen met een spons of om ze te plaatsen in de vaatwasser. Zelfs in de winter, de drankjes levert de vogels met water. In dit geval wordt een frostischere schaal gebruikt. Als alternatief, met behulp van een kleine stenen kom.

Tool en houtlijm