Hosta (Hosta) plant in de tuin

Delight in mooi blad vaste planten met hosta's

bloeiende hosta

Het goede ding kost tijd: Een Hosta toont zijn volle schoonheid pas twee of drie jaar na te zijn geplant. Van jaar tot jaar, deze vaste planten zijn een beetje mooier en groter. Hosta zijn gemeenzaam genoemd hosta's. Ze zijn zeer duurzaam - dus tot vaste planten spreken voor het erven.

Eerder werden de Hosta vaak gebruikt als een noodoplossing voor schaduwrijke tuin rechtbanken. Vandaag de dag zijn ze niet in het minst dankzij de vele nieuwe rassen ideaal gebladerte vaste planten voor elke locatie in de tuin. In containers kunnen ook op de terrassen van hen worden geplaatst.

Ze komen in alle maten en past op vrijwel elke tuin situatie, sommige zelfs voor zonnige plaatsen te dekken.

Lees verder om feiten over de beplanting en onderhoud van robuuste vel vaste planten te leren.

aanplant van de inhoud op Funktien en te onderhouden

  • Floral sculpturen - hosta's van klein tot groot
  • Diversiteit in de kleuren en vormen van Hosta vaste planten
  • Ideale locatie en optimale verzorging
  • combineren hosta's aantrekkelijk
  • reproduceren en overwinteren hosta

De vaste planten van het geslacht Hosta zijn niet zonder reden "Perennial Plant van het Jaar 2009" geselecteerd: Het blad vaste planten, ze zijn de hoge presteerders van de afgelopen jaren. Ze hebben een speciale mix van aantrekkelijkheid, duurzaamheid en veeleisend en bloeien doet het bijzonder goed in schaduwrijke tuin.

Er zijn ongeveer 45 Hosta soorten die verschillen in bloemvorm en kleur en planthoogte en breedte. De kleinbloemige rozen, zoals de hosta's worden genoemd, te overtuigen naast hun prachtige patroon blad met kleurrijke bloemen tussen mei en september de release een aangename geur.

Floral sculpturen - hosta's van klein tot groot

HostaHosta's worden vaak geplant als bodembedekker.

Sommige soorten bereiken een hoogte tot 70 cm als de Blaublattfunkie (Hosta sieboldiana "elegans") Of de Hosta nigrescens "Krossa Regal", Ronduit enorm, de ook blaublättrige H. sieboldiana-Hyb. "blauwe Engel" of gelblaubige Riesenfunkie Hosta Hybr. "Sum and Substance", Van deze planten iets majestueuze going off - ze vormen een centraal punt, een unieke bloemen sculptuur in de tuin.

Tegenhangers voor de relatief kleine soorten zoals "Hosta venusta" of "Hosta minor"Waarvan de hoogte van de planten bereikt iets meer dan 10 cm. Ze zijn daarom ideaal als een lage bodembedekker. Deze mini-versies hebben een steeds groeiende schare fans en maak een pot- of ingegoten bonsaiboom concurrentie.

wenk: Bonte rassen zoals de variëteit Hosta Hybr. "Fire and Ice" is goed te combineren met monochrome hostas en andere vaste planten.

Diversiteit in de kleuren en vormen van Hosta vaste planten

HostablüteDe bloemen van de hosta's variëren in vorm en kleur en te zien zijn tot ver in de late herfst.

Hosta hosta's of score eerst door hun bladeren. Dit zijn niet gewoon groen, grijs-groen en blauw, wit, crème of geel - ze zijn ook beschikbaar in elke denkbare kleur blends en vormen, met verschillende patronen op het blad rand of in het midden.

Hosta kan hartvormig, rond of lancet-vormige bladeren hebben. Daarnaast zijn er talloze verschillende hosta variëteiten. Hun bladranden kunnen golvend of krullend zijn en er bladeren met een zeer uitgesproken aderen. Sommige soorten ruiken, anderen hebben blauwe bladeren en rode stengels. Sommige groeien elegant overkoepelende anderen strikt rechtop.

Echte Hosta fans hebben soms tientallen variëteiten in hun tuinen. De bloemen zijn slechts een aanvulling op de kleuren van de bladeren. Ze bestaan ​​uit witte, lavendel, bleek of donker paarse bloem klokken. Deze vaste planten te houden van april tot de herfst hun vorm en kleur - veel langer dan andere tuinplanten.

Ideale locatie en optimale verzorging

Hostas als kuipplantMidget hosta's gedijen als kuipplant goed.

Hosta voorkeur schaduwrijke plaatsen in het algemeen. maar ze groeien in bijna elke grondsoort, zolang het niet extreem droog, te nat of te kalkrijke. Vooral groene en gelblaubige rassen kunnen zich te vestigen in het zonnige locaties voldoende bodemvochtigheid.

wenkSommige rassen met blauw blad "brandwond" Echter, in de zon, als ze verliezen hun beschermende waslaag. Zij moeten dus worden geplant in de schaduw of halfschaduw.

de Schneefederfunkie (Hosta x undulata "Univittata") Wordt veel gebruikt vanwege hun ongelooflijke robuustheid. Ook groeit ooit in de volle zon staan ​​tubs geweest of verwaarloosd behandeld voortuinen.

Als sommige soorten groeien langzamer dan anderen, dan is er de vaak anders op het gehalte aan chlorofyl in bladeren, die een verminderd metabolisme in de plant resultaat heeft.

De twee grootste vijanden van Hosta zijn slakken en hagel. Tegen slakken en slakkenkorrels Absammeln de hulp. Bekijk de hosta's na een zomer hagelbui vol gaten van zwaar beschadigd bladeren kunnen gemakkelijk worden afgesneden. Na voorzichtig bemesting van de planten produceren vers.

combineren hosta's aantrekkelijk

Regen op bladDe regen loopt uit op hostablad vorming mooi gevormde druppels.

Het optische effect van Hosta kan verder worden versterkt door de aanplant metgezel vaste planten in de directe omgeving. Ze geven de tuin structuur en rust, die voortvloeien prachtig, bijna meditatief ruimtes.

Een goed contrast met het op grote schaal verspreiden hostablad scheppen aanbod planten die een rechtopstaande basisvorm hebben. Deze omvatten varens en schaduw grassen. Maar bomen zoals hortensia (Hydrangea) en sneeuwbal (Viburnum) ervoor zorgen dat hun bal- of plaatvormig bloemen voor een spannende en succesvolle oppositie.

Shadow bedden kunnen de manier waarop reeds vanaf medio februari aantrekkelijk: De hosta's kan (Galanthus nivalis), True sneeuwvlok (Lenteklokje), liverwort (Hepatica nobilis), bosanemoon, bijvoorbeeld met voorjaarsbloemen zoals sneeuwklokjes (Anemone nemorosa) of Hollow Corydalis (Corydalis cava) worden gecombineerd. Deze trek wanneer de Hosta cast.

reproduceren en overwinteren hosta

Knoppen en bloemenHosta zijn winterhard en weer rijden het volgende voorjaar.

Veel vaste vorm ondergrondse uitlopers en verspreiden zo volledig zelfstandig. Niet zo de Funkie: Alleen wneige rassen vormen zaden voor zijn eigen voortplanting. Daarnaast is de sier vaste planten pas na vijf jaar naar de tuin in al zijn glorie te versieren - dus tuinders geduld en doorzettingsvermogen moeten aantonen, maar worden dan beloond met een plant geplant veel Jehrzehnte de tuin.

Voor een selectieve proliferatie deskundigen adviseren de eenvoudige delen van de plant in de herfst. In het ideale geval, vervang de helft van de planten met je buren voor een kleurrijke en veelzijdige vasteplantenborder.

De Hosta is winterhard en kan zonder problemen worden gebruikt in de vrije winter. Wees niet verbaasd over kaal en opknoping shoots zijn: De bladeren zijn zeer gevoelig voor kou en vorst op de eerste koude temperaturen. Toch zal de plant weer ontkiemen de volgende lente.

Koop hosta's online