Kompost og kompost i haven

kompost haveaffald giver mening

kompostbunken

Hvem kalder en have sin egen, sandsynligvis kender allerede løsningen af ​​følgende problem: Hvad gør man med afklippet græs, plantedele og organisk affald i huset? Selvfølgelig på kompostbunken i haven!

Fordi affaldet ikke skal kastes væk: composter reducerer forurening og producere næringsrige humus. En naturlig cyklus, som også arbejder med en komposten let i hjemmet haven.

Uanset om du vælger en lille kompostbunke i det bageste hjørne af haven, eller at ty til en komposten lavet af træ eller plast, er en smagssag - drifts-princippet er det samme.

Lær følgende artikel for at vide til kompostering i din have.

Indhold om composter og kompost

 • Kompostbeholder støtte den økologiske cyklus
 • Oprettelse kompost: anvisninger for korrekt kompostering
 • fremskynde kompostering
 • Hvad kan du kompostere?
 • Hvad hører ikke hjemme i komposten?
 • Hvordan virker en komposten?
 • Syv tips til god kompost
 • Composter i træ, plast og metal
 • drum composter
 • Hvor lang tid tager det rådnende proces tager komposten?
 • Wurmfarm som kompost Alternativ
 • I anmeldelse: Westfalia Thermo-Composter 640 liter

Kompostbeholder støtte den økologiske cyklus

Kompostbunke, så at sige, de store fordøjelsessystem orgel af haven. Kompostering er den styrede Fester af organisk affald under anvendelse af mikroorganismer og mikrober såsom regnorme i kontakt med oxygen.

Resultatet er hurtig fra organiske stoffer og kontrolleret igen jorden, der kan indføres som en værdifuld gødning i din egen have og optimerer jorden for en sund plantevækst.

I modsætning til populær tro kompost lugter ikke. Hvis blandingsforholdet og de øvrige faktorer er rigtige, såsom fugt og ilt, sker under komposten kun en svag lugt, der minder om frisk havejord.

Men at ikke fremprovokere en konflikt med naboer, indtil komposten ikke bør placeres i nærheden af ​​terrasser, altaner eller vinduer. En afstand fra resten af ​​plottet bør gives.

Oprettelse kompost: anvisninger for korrekt kompostering

Composter lavet af træKompostbunken kan være betydelige realiseret i særlige kompostering.

En kompost er mere end en stor bunke af rådnende plantemateriale, fordi med en falsk kompostering opstå hurtigt mug og unangnehme lugte. Så bør forebygges både vandmætning og udtørring af kompostbunken.

For at skabe optimale betingelser for forrådnelse, sætte dig hakkede grene, kviste og busk affald som det nederste lag. Dette efterfølges af andet et lag af det affald, der skal komposteres, såsom blade eller biologisk køkkenaffald såsom kartoffelskræller, der blandes med tørre materialer. For blandingen af ​​halm eller små grene er egnede til f.eks.

Det er vigtigt at give en stor mængde af våde planterester i komposten, men de blander altid med tørre materialer. Dette resulterer i forbedret ventilation og forhindrer rådne. Efterfølgende andre afgrøderester gentagne gange blandet med tørt materiale, indtil beholderen er næsten fyldt. Endelig er det jord over komposten for at forhindre flyve strejke.

kompostMed rådnet kompost kan optimeres grund af bedene.

antydningHvem vil genskabe en kompostbunke, accelererer rådner ved at give gamle kompost mellem de nye lag og miteinbringt jo flere mikroorganismer.

For en særlig god kompostbunke bør gennemføres i de første fire måneder flere gange. Slutningen var rå kompost er egnet til brug som gødning i efteråret. For at forbedre kvaliteten af ​​komposten kan det igen implementeres i de følgende måneder.

I omsætning af komposten de øverste lag ned og den nedre forrådnelse materiale er installeret i de øvre lag af komposten. Efter omkring et år af kompost er helt rådnet.

fremskynde kompostering

Composter i en vegetabilsk patchHvis du placerer komposten i Beetnähe, spare lange transportveje til havearbejde.

De organismer, der fremmer nedbrydningen af ​​komposten brug for tilstrækkelig luft og fugt. Hvis plantematerialet til tørre, de arbejder langsommere, hvilket er grunden til gartnere skulle fugter det regelmæssigt i løbet af sommeren.

For at forhindre rådne ved vandmætning, bør du dække komposten under kraftige regnskyl. Desuden organismerne brug for luft. Et konkret kompost pit er derfor uegnet. Der bør udvises forsigtighed i en lukket beholder på en regelmæssig forsyning af frisk luft så godt, som ellers udvikle ubehagelige lugte. Optimale betingelser set amatør gartnere til opvarmningen af ​​kompostbunken, som er forårsaget af fremskyndet nedbrydning af plantematerialet. Den ideelle temperatur er omkring 40 til 60 grader. Herunder tilbageholdte patogener.

Hvad kan du kompostere?

Hvad hører til kompostFrugt rester hører ikke til kompost madrester, dog.

I kompost naturlige produkter og køkkenaffald kan nævnes:

 • Hakkede grene og kviste
 • blade
 • visne blomster
 • Dead planterester
 • Græs, hæk og træ stiklinger
 • Rå vegetabilsk affald
 • Frugt rester (undtagen citrusfrugter)
 • krummer
 • æggeskaller
 • pottemuld

opmærksomhed: Blade, kviste, grene eller andre komponenter af syge planter og træer samt svampe- eller skadedyrsangreb ikke hører til den kompost, men i det organiske affald bin eller husholdningsaffald.

Hvad hører ikke hjemme i komposten?

æggeskallerÆggeskaller er gode til kompostering.

Ikke på kompostbunken dog nævnes:

 • madrester
 • Knogle og kød (træk til rotter)
 • Papir og pap
 • Animal kuld og -kot
 • Indhold af støvsugerposer
 • behandlet træ
 • Store mængder af aske

Hvordan virker en komposten?

udløbSkematisk fremstilling af kompostering. Det endelige produkt af den anden række er udgangspunktet for serie 1 - cyklussen begynder igen.

Komposten er en beholder til målrettet kompostering. Blandingen af ​​materialet i komposten er vigtig. Forholdet mellem nitrogen og carbon i råmaterialet skal afbalanceres for at tilvejebringe mikroorganismerne egnet foder.

Generelt er en blanding af grøn (våd) og tørt plantemateriale, for. Som afklippet græs, hø, halm eller strimlet stærke grene passende. Også, organisk, dvs. ubehandlet køkkenaffald såsom frugt og grøntsager bakker eller kaffe og te sæt og æggeskaller er i komposten.

Altid ændre disse lag bør anvendes sekventielt. Lagene kan bedre ventileret ved at løsne hele rådnende processen. Også omsætning af komposten kan give mere ilt. Jo tyndere de enkelte lag er, jo hurtigere kompostering foregår. Du kan - men behøver ikke - tilføje Kompostierbeschleuniger fra specialforretninger. Dette indeholder bakterier eller klippe pulver, der accelererer omdannelsen af ​​Kompostguts.

Syv tips til god kompost

kompostRådnet kompost (humus) er et ideelt organisk gødning.

 1. Kompost aldrig brug for ilt, så kompostmaterialet i en lukket beholder omfatter.
 2. composter skal "real" gulvet. Derfor er det ikke placere på befæstede arealer såsom beton eller sten!
 3. Ansøg meget fugtige materialer såsom friske græsafklip i tynde lag, ellers er der risiko for råd!
 4. Placer komposten i lyssky eller semi-skyggeomgivelser, direkte solstråling fører til perfekt tørhed der "arbejder" Men kompost kræver fugt for deres arbejde.
 5. Løg hud, purløg madrester, kaffe og te sæt er ideelle regnorm foder og tiltrække de navvies.
 6. Dæk altid komposten, så varmeudvikling og konvertering understøttes. Samtidig stående fugt forhindres.
 7. Kogte madrester ikke hører hjemme i den kompost, fordi de tiltrækker gnavere såsom rotter og mus.

Composter i træ, plast og metal

to composterComposter der er lavet af forskellige materialer og indkøb af forskellige former og størrelser.

De organismer inden for en kompostbunke, betyder det ikke rigtig noget, hvor de gør deres arbejde. Komposten kommercielt tilgængelige af træ, plast og metal mødes for det meste på samme måde deres arbejde.

Komposten som et lukket system, der ofte omtales som termisk kompostbeholder eller Schnellkomposter, virker kun lidt hurtigere i modsætning til kompostbunken. Mere vigtige indkøb kriterier bør være af tilstrækkelig størrelse og stabilitet, beskyttelse skadedyr, prisen og udseende. Efter alt, vil komposten klækkeligt integrere ind i haven.

Er din egen have tilsvarende stor, bør også gives til køb af flere komposten.

drum composter

Kompost og kompost i haven

Et interessant alternativ til de konventionelle, faste kompostbeholdere tilbyder Master Gardener tromme komposten. Takket være sin kørsel enhed, den 190 liter kompost tromlen er fleksibel transportabel og kan være tilgængelige der, hvor du har brug for dem lige.

Ved at være i stand til at blande indholdet ved at rotere tromlen og gøre det muligt ilt, sker efter kort tid ud af din organisk affald værdifuld kompost.

Her kan du købe en tromme composter online.

Hvor lang tid tager det rådnende proces tager komposten?

varmeproduktionI kompostbunken er varm: 160 grader Fahrenheit svarer til ca. 70 grader Celsius. Om vinteren, temperaturer på 40-60 ° C er optimale.

Modningsperioden af ​​komposten, den såkaldte komposteringsprocessen er temperaturafhængig. Om sommeren, mikroorganismerne arbejde hurtigere, langsommere om vinteren. Men senest ni til tolv måneder af komposteringsprocessen er for det meste afsluttet. mørke jord bliver så blevet af den brogede haven og bioaffald.

Hvem har brug for særligt feinkrümeligen kompost, materialet fra komposten syv skal være: ikke smide Grove screeninger som Aststücke, men blot sat tilbage i komposten og kompost endnu en sæson. Komposten selv bør i øvrigt ikke gravet, men kun godt fordelt og muligvis noget eingeharkt, for hans værdifulde kompost effekt udvikler kun i kombination med ilt.

Wurmfarm som kompost Alternativ

Regnorme i WurmfarmI en orm gård regnorme producere frisk humus.

I ormen bokse eller en såkaldt orm gård, kan du kompostere i et lille rum, fordi du bruger en høj tæthed af kompost orme, ødelægge køkkenaffald hurtigt og miljøvenligt.

For ormen kompostering Kompost orme (Eisenia foetida) er målrettet. Disse kan købes i handelen. I en orm kasse af rå som muligt, og ubehandlet træ, der absorberer den Feuchtigekeit god, kan omkring 500 orme anvendes. Alternativt kan modellerne købes hos frostresistentem plast.

antydningEn lille orm gård kan endda stå uden problemer i køkkenet, så at affaldet bortskaffes herfra med det samme - der er ingen ubehagelig lugt. Også på altanen, ormen kasse klarer sig godt i et beskyttet hjørne.

niveauerkan tages Niveauerne af en orm gård let fra hinanden.WurmfarmDen Wormery samles - ormene migrere fra midten i det øverste lag.

Den Wormery er et lukket system fra en flerhed af gulve, der er opdelt efter modellen i 2-3 skift og en vand-indsamling lag. Men hver orm gård består af tre lag: næringsstoffer, levende og spildevand zone. Disse individuelle lag gør det særligt nemt at fjerne senere orm humus og Wurmtee.

I det nederste lag af det resulterende vand, den såkaldte Wurmtee, fjernes ved hjælp af et tryk. I det midterste lag, de regnorme og det øverste lag i begyndelsen liv giver stof til de hårdtarbejdende jordens indbyggere, så din organisk affald. Ormene bevæger sig således støt opad, at spise friske fødevarer og til at producere humus.

antydningI begyndelsen vil ikke mere end 200 gram affald om dagen skal indsættes, fordi her en afbalanceret andel af fugt og tørhed spiller en væsentlig rolle.

Efter tre måneder, kan den første humus fjernes, når endelig alle orme har forladt det midterste lag. Denne udtømte lag kan placeres som øverste etage og anvendes til din Abffälle nu, så ormene igen bebor den mellemste etage og cyklussen begynder igen.

Andre kilder til inspiration til forskellige orm kasse modeller fås i vores samling af links til ormen Crate byggeplaner.

I testen på 640 liter Westfalia composter

I anmeldelse: Westfalia Thermo-Composter 640 liter

Vi har Westfalia Thermo komposten testede 640 liter i praksis: et ikke synligt, billigere Schnellkomposter der er ikke helt nemt at sætte op.

Westfalia composter test

Køb composter online