Koolrabi in de tuin

De Stängelrübe planten en zorg

koolraap

De koolrabi (Brassica oleracea) is een cultivar van de groente Kohl's, maar heeft een veel mildere smaak. De bovengrondse ontkiemen knollen en de langstelige bladeren zijn geschikt voor ruwe consumptie of kunnen verder worden verwerkt smakelijk.

Koolrabi is een tweejarige plant die, als je niet eet de knol ontwikkelt mooie bloemen in het tweede jaar na het planten. Maar niet alleen de bloemen zijn een kleurrijke eye-catcher in het plantenrijk, ook de rassen van de blauwe koolrabi ingesteld felle accenten in de groene tuin. Intussen is de handel biedt ook vele kruisingen die bijzonder rendabel en robuust zijn.

Als u wilt koolrabi groeien in uw tuin, moet je een paar zorg maatregelen voor de welgevormde en aromatische knollen te volgen. Hier vindt u deskundig advies voor een gezonde groei van de plant te vinden.

aanplant van de inhoud op de koolrabi en te onderhouden

 • Koolrabi - de gezonde plantaardige fabriek
 • Verschillen tussen wit en blauw koolrabi plaatsen
 • Claims en locatie van de koolrabi
 • plantaardige koolrabi
 • handhaven koolrabi
 • Ziekten en pathogenen
 • koolrabi oogsten en verwerken
 • 10 tips over de Stängelrübe

Koolrabi - de gezonde plantaardige fabriek

Koolrabi is een zeer gezonde groente plant die vaak wordt geteeld in de tuin. De langstelige bladeren zijn vaak voor consumptie verwijderd in veel supermarkten is zelfs een aparte doos klaar voor dit doel, en alleen de knol is eindelijk gehakt en verwerkt tot een smakelijk gerecht.

Maar deze maatregel is eigenlijk contraproductief, omdat vooral de bladeren zijn zeer gunstig voor de gezondheid, omdat ze veel meer goede ingrediënten dan de dikke knol bevatten. Dus de bladeren bevatten ongeveer tweemaal zoveel vitamine C en een tienvoudige gehalte van calcium en ijzer. Natuurlijk, de knol is rijk aan vitaminen en gezond, maar de bladeren moeten niet van te worden geplaatst in een haast. Ze zijn bijzonder goed voor een frisse salade of gebakken kan gemakkelijk dienen als een warm bijgerecht.

Verschillen tussen wit en blauw koolrabi plaatsen

koolraapHet kan worden gekweekt blauw of wit raap plaatsen.

Er zijn vele koolrabi locaties, evenals 30 wit en 14 blauw in Duitsland geteeld. Het verhoogt door hybriden die bijzonder robuust en snel groeiende zijn in te stellen. Bovendien wordt de opbrengst verhoogd speciale rassen en minimaliseert de neiging om de bovengrondse groeiende knol barsten.

De witte en blauwe koolrabi rassen verschillen niet alleen in kleur, maar ook in hun individuele groeiseizoen. Blue rassen vereisen een aanzienlijk langere teeltduur in vergelijking met witte knollen, maar stellen voor een aantal weken mooie gekleurde accenten in de moestuin. Ondanks de verschillende shell kleur, alle kwaliteiten hebben wit vruchtvlees en een vergelijkbare smaak.

Afhankelijk van de soort, een koolrabi knol bereikt een diameter van 5-20 cm en is eerder rond of langwerpig draaien. Wanneer de zaailingen te strak in het bed zijn ingesteld, de knol niet cilindrische, omdat het kan duren weinig licht.

Claims en locatie van de koolrabi

koolraapKoolrabi is geen eisen aan de grond. Houd er echter wel een driejarige pauze teelt in de plaats.

Koolrabi planten zijn ook geschikt voor beginnende tuiniers, omdat ze zetten geen speciale eisen aan de site. Voor optimale bodemgesteldheid om buiten te planten in eind april, moet de tuingrond worden bereid in de herfst.

Experts raden een grondbehandeling met rijpe compost en paardenmest. De vice gegraven bloem bed kunnen nu rusten tijdens de winter en biedt de jonge planten in het volgende jaar de optimale omstandigheden voor een snelle groei en gezonde welvaart dankzij een aangepast gehalte aan nutriënten.

Koolrabi is een gemiddelde sterkte ondermijnt gewas. Daarom moet een pauze van groeiende kool worden waargenomen na de oogst op deze locatie voor drie jaar, zodat de grond kan herstellen. Als er te veel planten van dezelfde familie voor vele jaren gekweekt in een locatie die ook het risico dat nest ongedierte of neem bodempathogenen en aanvallen volgende gewassen toeneemt.

wenk: Zet koolrabi tussen witte bonen, erwten, tomaten of sla. Deze groenten kunnen profiteren van elkaar en elkaar niet hinderen in hun groei.

plantaardige koolrabi

koolraapKoolrabi wordt gekweekt in rijen. Houd een plantafstand van minimaal 30 cm.

Het is belangrijk dat de jonge planten in het bed zijn niet te diep en niet te ondiep, omdat ze doorgaans de nodige stabiliteit ontbreekt of de knol begint te rotten door contact met de grond. De kluit moet dun worden afgedekt met grond na het planten.

Als u wilt kleine koolrabi planten zorgen voor een groei voordeel ten opzichte van onkruid, kunt u planten liever op een warme vensterbank vanaf februari in een bloempot. Plaats de zaden in 1 cm diepe groeven en bedek het allemaal terug met vochtige grond. Het is belangrijk om ervoor te zorgen in de eerste groeifase, voor constant vochtige grond. Doe de zaailingen meer dan drie kleine bladeren, kunt u naar het Freibeet eind april.

Als alternatief kunt u uiterlijk medio juli, zaaien direct in de moestuin in de open in mei. Voorzichtig hier reeds voldoende plantafstand van ten minste 30 cm teneinde een daaropvolgende scheiding van het uitgestrekte groeiende planten voorkomen.

handhaven koolrabi

koolraapJonge planten zijn bijzonder gevoelig en profiteren van een grondbehandeling met hoorn maaltijd.

Door de relatief korte periode van cultuur is koolrabi vooraf alleen lage eisen aan de grond. Rassen zijn direct gezaaid in het veld, een grondbehandeling met hoorn maaltijd of brandnetel thee kan de groei van planten te optimaliseren.

In het algemeen is het cruciaal dat mest dan water ook geregeld worden, teneinde effectief te voorkomen dat een burst of hout worden de knol. Laten we daarom geen grote schommelingen in vochtgehalte en de planten water koolrabi matig dagelijks, zodat het substraat vochtig blijft en nooit helemaal uitdrogen.

Bij aanhoudende vorst, wordt de kweek bedekt met non-wovens. Koolrabi verdraagt ​​koude goed, met vorst, maar het gewas kan ernstige schade lijden. Ook twijgen of stro als isolerende beschermlaag in de winter.

Ziekten en pathogenen

bladluizenKoolrabi planten worden vaak aangevallen door bladluizen.

Bij de teelt van kool hobby tuinders voorzichtig te veel kruisbloemige naast elkaar, anders wordt het risico op plaag door bladluizen, Kohlerdflöhe, de kool wit of wit Kohlfliege verhogingen niet te planten moeten zijn.

Voor meer informatie over effectieve en natuurlijke bestrijdingsmiddelen in moestuin in onze producten voor de bestrijding van verschillende soorten rupsen.

Door vogels of konijnen kan leiden tot een aanzienlijke vraatschade. In het bijzonder getroffen zijn de jonge planten start van het seizoen zijn.

Hebben ook een voldoende plantafstand, zodat de grote bladeren gemakkelijk kan drogen. Anders zou er snel worden schimmelinfecties zoals meeldauw, waarbij een licht paddestoel grasveld aan de onderkant van de bladeren toont.

koolrabi oogsten en verwerken

Koolrabi met groentenIn een zomer plantaardige roerbak met verse groenten uit de tuin van de koolraap is een must.

Koolrabi is een snel groeiende groentegewassen en, afhankelijk van de soort al 12-20 weken na het zaaien in het veld om te worden geoogst. Wanneer de koolraap groeien Experts raden vroege oogst, wanneer de koolrabi knollen zijn niet helemaal volgroeid. Kleinere exemplaren zijn veel sappiger en smakelijker, ze zijn ook pittig en delicaat. Trek de datum uiteindelijke oogst zo stil 2 weken voor.

Als u wilt dat de koolrabi oogsten, snijd het net onder de lamp met een scherp mes. De bladeren kunnen worden verwerkt en bevatten heel veel gezonde ingrediënten. Als alternatief kan de knollen worden opgeslagen voor een week gemakkelijk in de koele kelder.

Koolrabi knollen smaak rauwe erg vers en aromatische en zijn daarom bijzonder geschikt als knapperige rauwe groente. Hiervoor worden de knollen ruim geschild en in dunne staafjes gesneden. Maar zelfs in een kleurrijke groente roerbakken of als bijgerecht met aardappelgerechten kan de kruidige knol sterk genoeg aanbevelen. De bladeren worden vaak geblancheerd of gehakt gemengd een kleurrijke zomer salade.

10 tips over de Stängelrübe

blauwe koolrabiKoolrabi is een vitaminerijke zomer groenten die eenvoudig te kweken en te oogsten.

 1. Koper moet de voorkeur aan de kleinere knollen, omdat ze veel meer aromatisch.
 2. Koolrabi moet zo vers mogelijk geconsumeerd worden. In de groentelade van de koelkast kan houden ongeveer een week geleden, maar je moet het bladgroen te verwijderen.
 3. De bladeren van koolrabi zijn meer waard dan de knol vanwege hun hoge gehalte aan vitaminen en mineralen. De grote bladeren kunnen mitgaren en de kleine, tere blaadjes fijn gehakte kruiden zoals over salades, groentegerechten of soepen scatter.
 4. Bij de voorbereiding van de knollen losgetrokken van de wortel naar het mes bevestiging. Voor zeer jonge mals knollen, is het voldoende om een ​​stukje van de wortel basis af te snijden en vervolgens loslaten van de huid. Als alternatief, schil de knol na het koken zo belangrijke voedingsstoffen zijn meer opgenomen.
 5. Jonge exemplaren kan geheel worden gekookt. Oudere en grotere knollen worden gesneden vooraf blokjes of in staafjes gesneden en gekookt in wat gezouten water onder toevoeging van wat vet 15 tot 20 minuten.
 6. In voedingstekorten koolrabi begint te bloeien, en dan niet meer vormt knol.
 7. Na het oogsten van een gewas pauze van 3-4 jaar moet worden gehandhaafd, omdat de bodem nodig heeft om te herstellen en er is een verhoogd risico op ongedierte.
 8. Zieke planten zijn niet afgevoerd in de compost, maar met het huishoudelijk afval.
 9. Blue rassen kunnen later worden geoogst, maar zijn visueel aantrekkelijk. Het vruchtvlees is wit.
 10. Als u niet de knol oogst, kruisbloemigen, in het tweede jaar na het planten is prachtige bloemen.

kopen koolrabi zaden online