Sort chokeberry

Sortfrugtet surbær plante i haven

Sort chokeberry

Den chokeberry (Aronia), der ofte beskrives som chokeberry, er stadig stort set ukendt frugt. Den har sin oprindelse i Nordamerika og er allerede blevet brugt af indianerne som lægeplante. Selv om dens ry i dette land er stadig forholdsvis lav, skal det bemærkes, en øget interesse i de vilde frugttræer i flere år.

Dette er dels på grund af den særligt udfoldede på efteråret tid skønhed af anlægget og på den anden side til deres voksende betydning for folkemedicin. For chokeberry er en af ​​de bær med den mest og de vigtigste ingredienser, der bidrager til øget sundhed og større velvære. Hertil kommer, en forebyggende effekt i mange sygdomme det er rygter. En anden fordel ved det næringsrige plante: Den chokeberry er en uhøjtidelige, men meget modstandsdygtig busk, der er let at dyrke i hjemmet haven og vedligeholde.

I det følgende modtog oprindelse udseende og egenskaber sortfrugtet surbær. Så lære amatør gartnere, som Black chokeberry at plante optimalt, dyrke og høste blade. Sidste gjort et kort overblik over de sundhedsmæssige aspekter af lægeplante.

Plant Oversigt over Black chokeberry

 • Oprindelse og egenskaber chokeberry
 • Udseende og sorter af sortfrugtet surbær
 • Placering og dyrkning af Aronia
 • opretholde chokeberry og skæres
 • høst sort chokeberry
 • Ingredienser og helbredende virkninger af chokeberry
 • Formulering og anvendelse af chokeberry

Oprindelse og egenskaber chokeberry

Den Aronia er hjemmehørende i det østlige Nordamerika. Der var de allerede brugt af indianerne både som et vitamin-rige fødevarer samt vinter bestemmelser, som de winterized meget og ekstrem lang er holdbare. Hun er en plante art, som hører til familien af ​​rosen familien (Rosaceae) er en af ​​flere typer og er underordnet. Den mest almindelige og oprindeligt levede i Amerika Aronia arter er følgende tre:

 • Filtet chokeberry (Aronia arbutifolia)
 • Pflaumenblättrige chokeberry (Aronia prunifolia)
 • Sort chokeberry (sortfrugtet surbær)

Omkring år 1900 omkring flytning af Aronia plante var oprindeligt fra Amerika i det tidligere Sovjetunionen. Den sovjetiske botaniker og planteavler Ivan Vladimirovich Michurin anerkendte sundhed potentiale samt de positive agronomiske karakteristika lægeplante, så han bragte tilbage fra Amerika og fra da opdrættet over 300 sorter.

Den vilde frugt er meget modstandsdygtige over for sygdomme og skadedyr i umindelige tider. Det er også robust, vindafvisende og salttolerante. Frem for alt er det kendetegnet ved sin enorme vinterhårdførhed. De kan modstå temperaturer på minus 30 grader Celsius var og er, på trods af de ekstreme temperaturer rige på essentielle ingredienser, så de selv da perfekt egnet til den økonomiske dyrkning i den østlige region. Den chokeberry har siden vokset grundigt og tjente ikke kun som et lægemiddel og mad, men også som et farvestof leverandør. Ved Sovjetunionens sprede de til de omkringliggende - for det meste østeuropæiske og skandinaviske - lande, hvor de dyrkes kommercielt i dag.

Udseende og sorter af sortfrugtet surbær

Selv er tre forskellige typer af spil, og alle kender, står en slags ud i særligt: ​​den sortfrugtet surbær. Det er den mest berømte og vigtige chokeberry. Det har - hvad dyrkning, pleje og specielt næringsstof rigdom bekymringer - de mest optimale egenskaber og er særlig høj efterspørgsel som lægeplante.

Sort chokeberryDen busk af sort chokeberry får sarte hvide blomster efter bladene dukke op.

Bøsningen af ​​sort chokeberry når en højde på en og en halv til to og en halv meter og har elliptiske blade, der er op til otte centimeter lang og skæres fint kerbig. Efter bladene dukker op i maj i chokeberry vokse flade skærme, der bærer sarte hvide blomster. En kegle kan dermed have op til 20 små blomster. De ligner de æbleblomster meget stærk, men er mindre og grupperet i klynger.

I løbet af sommeren, så æblet bær, der er kun omkring fem til tolv millimeter i størrelse og ligner blåbær visuel form. Også, de er oprindeligt rødlige og få det modner en violet-sort eller blå-sort farve.

Den sorte chokeberry er kendetegnet ved en enorm række forskellige typer, hvor forskellene mellem de forskellige typer frugt undertiden er meget lav. Dette udviklet i årenes løb gennem avl for kommerciel dyrkning og kommer fra forskellige lande:

Sort chokeberryHøjt udbytte og nem dyrkning gør det dyrkede Aronia især populære i Østeuropa.

 • "Viking" og "Ahonnen" fra Finland
 • "Rubina" og "Hugin" fra Sverige
 • "Fertodi" fra Ungarn
 • "Aron", "Serina" og "Hakkija" fra Danmark
 • "Moravska sladkoplada" fra Slovakiet
 • "Kashamachi" og "mandschurica" ​​fra Estland
 • "Nero" fra det tidligere Sovjetunionen

De forskellige kultivarer er større end den vilde sort, har en lavere andel af garvesyre og i de fleste tilfælde meget gode forgrenede skud. især sorten "Nero" tilbyder en regelmæssig, meget højt udbytte og en højere end gennemsnitlige antal bær. Det er blandt de mest dyrkede æble bær.

Placering og dyrkning af Aronia

Den chokeberry er fordringsløs og smidig. Det er derfor de kan plante uden problemer i enhver normal havejord. Selv om hun trives på fattige, stenet jord eller i mellemstore højder, de foretrækker steder, der har en høj jord og luftfugtighed. Af denne grund, bør, hvis valget falder på en leret eller sandet jord, er også mere almindeligt støbt og opmærksomhed på vandmætning. en solrig til semi-skyggefuldt sted også ville være ideelt. men takket være dens forenelighed med vinden, salt og kulde, kan de dyrkes nær kysterne eller i områder med meget lave temperaturer. Selv i potter på altaner eller terrasser, kan du plante den chokeberry.

Det ideelle tidspunkt for plantning er efterår efter blad udgydelse, som chokeberry og på dette tidspunkt af vækstsæsonen ud nu hele vinteren har mulighed for at slå rod. Det skal bemærkes, at det er en masse rodskud. Så de ikke spredes ukontrollabelt i haven, sætte en rod barriere ville være tilrådeligt.

opretholde chokeberry og skæres

Sort chokeberrySelvom chokeberry er ganske beskedent, men det skal der altid iagttages for en regelmæssig høst og snit.

Den chokeberry bush er meget robust og modstandsdygtig over for sygdomme og skadedyr, så det ikke kræver et plantebeskyttelsesmiddel. Han har heller ikke skal være forberedt til vinteren på grund af sin ekstreme kulde hårdførhed. Han er også meget hård og også bringer uden befrugtning regelmæssig indkomst. Men ekstra næringsstoffer til at understøtte væksten, så du kan forbedre afgrøde i foråret med tilføjelse af kompost, gødning og barkflis.

men er vigtige regelmæssige beskæring arbejde på anlægget. For at vække en stærkere forgrening og rode de vigtigste rødder ved plantning oprindeligt skåret frisk, rund skære sunde skud med halvdelen og beskadigede skud helt fjernet. I de følgende to første år, bør begge friskmalet skud skæres og fjernes til nøje voksende grene med omkring en tredjedel. Dette forårsager skuddene forgrener godt. Det fremmer også udviklingen af ​​mange nye filialer. I de efterfølgende år, den koniske sektion, som anbefales i slutningen af ​​vinteren, da dette nye skud, anlægget indtil foråret i en treårig cyklus er færdig. Konussektionen omfatter fjernelse af de ældste vigtigste drev samt afkortning eller fjerne individuelle basiske impulser, som krydser eller er forgrenede for tætte.

høst sort chokeberry

Fra det andet år efter plantning af chokeberry i august kan høstes indtil oktober. Selv om hun udadtil har vedtaget en violet-sort eller blå-sort farve, betyder det ikke, at de allerede har nået fuld modenhed. Først når pulp farvet i mørk rød eller mørk lilla, det rette niveau af modenhed er nået, kan så startes høsten. Siden ært bær er velsmagende for fugle og er ofte forbruges af dem, anbefaler vi fastgørelse fuglenet.

Sort chokeberryDen Aronia er stadig grøn og er i øjeblikket i vækststadium.Sort chokeberryDenne sorte æble bær er fuldt modnet og kan nu høstes.

Ingredienser og helbredende virkninger af chokeberry

Sort chokeberryDen sortfrugtet surbær har et enormt sundhed potentiale, fordi det har mange vigtige ingredienser.

Den Aronia har en høj næringsværdi og er ofte brugt som lægeplante. Den er velegnet til mave, tarm og blære problemer samt i galdeveje og endda til behandling af forhøjet blodtryk, åreforkalkning og kræft som et forebyggende middel.

Deres enorme potentiale sundhed skylder chokeberry dets ingredienser, såsom vitamin C, vitamin E, vitamin K, folinsyre eller flere fibre og mineraler. Men frem for alt er det de rigelige anthocyanidins så speciel Black chokeberry som lægeplante. Sammenlignet med andre fødevarer, såsom brombær, blåbær eller ribs, den anthocyanidin indhold chokeberry er langt det højeste.

Den fytokemikalier handling - fartøj-og anti-inflammatoriske og antibakterielle, således at de beskytter kroppens celler især sandt - takket være den høje koncentration af eksisterende antioxidanter. De tjener som en effektiv friradikalbindemiddel, som er delvis ansvarlig som negative metabolitter for noget skadeligt for cellerne og således til sygdom. Så anthocyanidins er også rygter, at de modvirker kræft dannelse, har en positiv effekt på immunforsvaret og hjerte-kar-systemet og påvirke blodsukkeret på en positiv måde.

Formulering og anvendelse af chokeberry

De sundhedsfremmende bær kan tage en række forskellige måder og nyde. Selv om de kan spise rå, men man bør ikke spise i overdrevne mængder, da de giver dem - fraktion af bundet hydrogencyanid - omend små. Hertil kommer, at sorte æble bær smager surt og bittert, så venner af sød frugt ingen glæde i det vil have. Her mere værd ellers bruge: Så Aronia bær er ofte lavet i kiks, marmelade, syltetøj, yoghurt, gelé, frugt sauce, likør, frugtsaft eller te. På grund af den bitre smag blande chokeberry i forarbejdning i et spread ligesom med andre frugter, mens ofte lidt sukker er tilsat i en æble bær saft eller likør.

Køb æble bær busk