Tagetes planten en zorg

Tagetes patula - een bijzonder stevige bloeiende plant

Tagetes planten en zorg

goudsbloem (Niet zo vaak wordt verondersteld tagetes) en goudsbloemen worden genoemd en zijn bijzonder robuust planten uit Guatemala en Mexico. Ze zijn ideaal voor het planten op het balkon, genieten van de zon en hebben een sterke bloemen die bloei van juni tot oktober. De bloemkleur varieert van geel tot fel oranje. 

Tagetes, wetenschappelijke naam tagetes patula, zijn eenvoudig bij het zaaien, zorg en fokkerij. Ze hebben zelfs overwogen vrijwel onverwoestbaar te zijn. Of dit pand hen de bijnaam "goudsbloem" heeft over geweest? We weten het niet. Echter, studenten zijn dus vaak niet de meest verantwoorde balkon tuinders.

Dit is aangewezen als Tagetes zijn ook geschikt voor mensen zonder de "groene duim", Bloembakken en bloemen zijn even geschikt voor het planten.

aanplant van de inhoud op Tagetes en te onderhouden

 • zaaien Tagetes
 • Hoogtijdagen van Tagetes
 • eetbare bloemen
 • Tagetes zaden
 • DIY truc voor wincentra
 • Plaats Tagetes tegen nematoden

zaaien Tagetes

Het is het beste om te beginnen van januari tot maart met de Tagetes zaaien. U voert gewoon de zaden in potten of zaad trays met verschillende bloemen bemeste grond en water hen dagelijks. Aan het begin van de bloempotten moet in de kamer op de vensterbank, zodat ze zoveel licht te krijgen, maar zijn nog steeds blootgesteld aan temperatuurschommelingen. Het beste is een temperatuur van 18 graden. Wanneer de planten zijn ongeveer 5 tot 10 cm, kunnen ze worden geherhuisvest in de tuin.

Als alternatief kunt u ook direct zaaien in de tuin, de Tagetes zaden van eind april. Zo bespaart u uzelf de transplantatie, maar moeten nog even wachten tot volle bloei.

Hoogtijdagen van Tagetes

Afhankelijk van of je de zaden al in januari of alleen op april hebben gezaaid, de goudsbloem bloeit de eerste keer in half mei en half juni. Elke bloem duurt ongeveer 3 weken, dan gaat en maakt de next-geblazen rechter, die is gekomen in de tussentijd. Nog sterker is de plant als u regelmatig afgesneden van de verwelkte plantendelen. Droog ze grondig bloemhoofdjes, zodat u de zaden volgend jaar weer kan gebruiken.

Tagetes planten en zorggele TagetesTagetes planten en zorgTagetes knoppenTagetes planten en zorgTagetes in OrangeTagetes planten en zorgRood-geel Tagetes

eetbare bloemen

Dat klopt. Zeer weinig mensen weten dat sommige van goudsbloem bloemen zijn ook geschikt voor consumptie. Het is echter belangrijk om de juiste soort te kiezen, als de andere rassen zijn bitter en oneetbaar. Wij geven u een korte introductie welke rassen je kunt eten en wat ze smaken.

 • Tagetes filifoliaIs vanwege de smaak onder de naam Lakritztagetes bekend en daarom erg populair bij kinderen. De bloemen van drop dag hebben meer kans op gebroken wit, maar de boete, dille-achtige bladeren van Tagetesbusches kan worden gebruikt om de smaak kruid likeuren of snoep. De Lakritztagetes principe het hele jaar door, maar moet binnen overwinteren worden.
 • Tagetes minutaThe Hot Mexicaanse is ook bekend "Mexicaanse Gewürztagetes" bekend. De bloemen zijn zeer geurig anijs en lievevrouwebedstro. De groene bladeren zijn iets milder van smaak. Zowel de bloemen en de bladeren zijn geschikt voor het toevoegen aan sauzen, salades en aantrekkelijk decoratie. Op dit moment is ze nog steeds een geheim en wordt voornamelijk gebruikt in Peru voor het kruiden.
 • Tagetes tenuifoliaHeeft een aantal sub-variëteiten en smaken, afhankelijk van de verscheidenheid van de sinaasappels (Luna oranje) of citroen (Luna Lemon).

Tagetes zaden

De zaden van de Tagetes zijn zwart en verlengd. Nadat de bloesem is verwelkt, de bloem hoofd droogt volledig uit, zodat u kunt afbreken van de stengels zijn kop gemakkelijk. Deze bloemhoofdjes slaan een vervolgens tot ze helemaal droog zijn. 

Na een week, kunt u de zaden te verwijderen met de hand uit de bloem hoofd of gebruik maken van onze collectie van home improvement-trick.

DIY truc voor wincentra

Natuurlijk kunt u elke bloem hoofd individueel één voor één uit en trek de 10 tot 20 zaden met duim en wijsvinger. Maar aangezien verschillende Tagetes produceren honderden bloemen in een seizoen is zeer ingewikkeld met de tijd.

 1. Iedereen die angst voor de meditatieve karakter van deze taak kunnen gemakkelijk gaan in een plastic zak (of vuilniszakken), opblazen met lucht en sluit alle zaden.
 2. schud dan de vuilniszakken gevuld met bloem hoofden heen en weer voor een minuut. Na deze tijd, zijn alle zaden uit de bloemhoofdjes.
 3. Laatste leeg van de vuilniszakken op een grove zeef om de waardevolle zaden van de nutteloze bloem helften gescheiden.

Klaar. De zaden kunnen worden opgeslagen tot de volgende lente en voer vervolgens in april weer in goed bemeste grond voor de fokkerij.

Plaats Tagetes tegen nematoden

Vooral in tuinen met een grote biodiversiteit en fruit zijn een probleem: rondwormen, wetenschappelijk bekend als nematoden. De bodem levende parasieten dienen zich in de wortelknollen van planten en gebruik het als een gastheer. De plant kan aanzienlijke schade te nemen op het, vaak het gewas is geruïneerd. 

Tegen nematoden, maar een remedie voor die letterlijk: De kleine bodem wormen zoals Tageteswurzeln niet dat "goudsbloem" kan een nematode geteisterd bodemsaneringswerkzaamheden in één seizoen. Dus als een moestuin plannen in een bekende nematode geteisterd tuin sectie, kunnen deze door een prachtig bloeiende Tagetesbeet "ontworming" en distribueren van de nematoden.