Thermostatische kranen en temperatuurregelaars

Energie besparen met "smart" radiatorkranen

Thermostatische kranen en temperatuurregelaars

Thermostatische kranen voor radiatoren zijn een nuttig ding: Op een zuiver mechanisch zo houden ze de ruimtetemperatuur constant en zorgen voor een comfortabel binnenklimaat. maar die met veel kachels, moeten veel kleppen optimaal te verwarmen het appartement of het huis te doen. Hier elektronische en zelfs op afstand bestuurd door radio thermostatische kranen kan helpen.

In dit artikel worden thermostaatkranen voorgesteld, bespraken hun eigenschappen en energetisch zinvol conversie naar elektronische netwerken en ventielen beschreven. 

Temperatuur controllers en thermostaten: Inhoudsopgave

 • Werking van een mechanische thermostatische radiatorafsluiter
 • Voor- en nadelen van een mechanische thermostatische afsluiter
 • Elektronische thermostatische kranen: energiebesparing controller
 • Inspectie en onderhoud van de radiator thermostaten

Werking van een mechanische thermostatische radiatorafsluiter

Mechanische thermostatische radiatorkranen worden gebruikt om de kamertemperatuur gedurende vele decennia onder controle. Vooral in woningen die zijn aangesloten op een centrale verwarming in het huis, vertegenwoordigen zij vaak de enige mogelijkheid voor regeling van de ruimtetemperatuur in verwarmingsbedrijf.

Een thermostaat radiatorklep is geen eenvoudige afsluiter: Zoals in het volgende diagram, kan de ruimtetemperatuur op mechanische wijze te houden. De middenpositie van de thermostaat meestal het plaatsen van ongeveer 20 ° C Als je het koel houdt, blijft licht onder degenen die het leuk vinden warmer, de klep blijft om in te schakelen.

Echter, een voorwaarde voor een goede werking van de thermostatische klep de juiste verwarmingsvermogen berekening. Als de warmteafgifte te klein is, moet het ventiel worden significant meer of zelfs gedraaid tot de aanslag. Bij een te grote radiatoren een kleiner niveau is voldoende. Security op de stabilisatie van de gekozen temperatuur is een muur thermometer, die beschikbaar is voor weinig geld in bouwmarkten is. 

 

Thermostatische kranen en temperatuurregelaars

 

De regeling van de ruimtetemperatuur plaatsvindt in mechanische thermostatische radiatorafsluiter door contractie van uitzetting van het zogenoemde "spreidelement" (In de tekening, blauw). Deze component reageert op de met uitzetting en krimp bij afkoelen. Nu, als de radiator is ingesteld, de was element regelt een veermechanisme de stroom warm verwarmingswater naar de radiator. In volledig gedraaid of in de gesloten stand het thermokoppel niet actief.

Voor- en nadelen van een mechanische thermostatische afsluiter

Het nadeel van een mechanische thermostatische klep voor de hand: Elke verwarmerklep in het appartement afzonderlijk hand worden bediend. Bovendien wordt de temperatuur gemeten naast de radiator: Voor grote of kleine ruimten, regelt de thermostaat te laag. Afgezien van deze problemen, kunnen mechanische thermostaatkranen leeftijd: Na 20 jaar of langer soms werken ze niet meer betrouwbaar, de verwarming blijft koud of extreem warm.

In ieder geval moet de functie van een thermostatische radiatorafsluiter door een tweede thermometer op de tegenoverliggende wand van de radiator geregeld. Met behulp van deze tweede thermometer de radiatorafsluiter dienovereenkomstig kan worden geregeld.

In centrale verwarmingsinstallaties met een wand-, elektronische thermostaat de radiatoren in elk geval waarschijnlijk effectief: Hier moet de radiatorafsluiters worden gedraaid in de zogenaamde guide space, de ruimte waarin de elektronische thermostaat zich bevindt. In de andere kamers zal mechanisch worden aangepast. Met een groot aantal plaatsen, kan dit zeer complex zijn en te voorzien in temperatuur daalt voor koude voeten.

Elektronische thermostatische kranen: energiebesparing controller

Thermostatische kranen en temperatuurregelaars

Elektronische thermostaat zijn niet goedkoop te kopen, maar afwerpen op de lange termijn. De grote kostenbesparing van ten minste 10 procent wordt bereikt door de dagelijkse tijdsafhankelijke controle en goede temperatuur nauwkeurigheid van de radiator klepregeling. Eenvoudige modellen kunnen worden geprogrammeerd met meerdere tijd circuits, zijn geavanceerde modellen zelfs aan elkaar gekoppeld en kunnen centraal worden geregeld.

De bestaande mechanische kleppen kunnen relatief eenvoudig worden omgezet in elektronische thermostaatkranen. Bij de verstrekking van de elektronische regelkleppen er zijn echt geen grenzen - met uitzondering van de kosten. Niet alle accessoires echt loont echter vele technische "gimmicks" de afsluiter controlesystemen tenminste comfortverhogende.

Aanvullende functies van de elektronische thermostatische kleppen (selectie):

 • Berekenen van de aanvoertemperatuur op basis van de meetwaarden van het systeem
 • Integratie van raamcontacten voor verlaging van de temperatuur wanneer de ramen openstaan
 • Centraal in de weg bij de deur
 • Coördinatie van meerdere radiatoren in een grote kamer
 • Aparte bevestiging van de meetsensoren in de optimale locatie
 • Afstandsbediening van het systeem via telefoon, internet of smartphone
 • Alarm bij te lage / te hoge temperatuur toestand
 • Valve verkalking bescherming door de wekelijkse volledige opening
 • Integratie van alarmen rookdetectoren en leidingbreuk sensors

Inspectie en onderhoud van de radiator thermostaten

Eenmaal per jaar, bij voorkeur voor het inschakelen van het verwarmingselement nadat de niet-verwarming zomerperiode, de kleppen worden gecontroleerd bewegingsvrijheid en functie. De kamertemperatuur wordt dan door een externe thermometer. Indien nodig moet de radiatorkranen worden vervangen.

In de elektronische radiatorkranen, de functionele test is heel simpel. Als het lampje uit is, moeten de batterijen worden vervangen of de stroomvoorziening worden gecontroleerd. Over het algemeen de elektronische besturing toont bij storingen van de werkelijke radiator klep een foutbericht dat afzonderlijk aan elke regelaar of via de centrale besturingseenheid. Ook hier is het nodig om in te grijpen, hetzij elektronisch of mechanisch.