Timian (Thymus vulgaris) i haven

Timian plante og pleje

timian plante

Timian (Thymus) danner en egen slægt inden for familien Lamiaceae, og omfatter over 200 forskellige typer, som anvendes både som et medicinsk og aromatiske planter. Til dyrkning i urtehaven er især den virkelige timian (Thymus vulgaris) er egnet, men også overbevise mange andre sorter af ekstraordinære og aromatiske smag.

Timian vokser som en busk, som har tendens til basen for Lignify, og danner sarte blomster i forskellige former og farver. Således er timian indstillet ikke kun som krydderurt, men ofte som et naturligt samlingspunkt i haven.

Med den rette pleje af timian kan høstes hele sommeren. Her er de bedste råd om dyrkning og pleje af målrettede Middelhavet timian.

plantning af indhold på timian og vedligeholde

  • Sorter af timian
  • Krav og placering af timian
  • opretholde timian
  • Skæring foranstaltninger timian
  • høst timian og tør
  • Timian så brugbar og lægeplante

Sorter af timian

Timian entusiastiske gartnere, som det udvikler behagelige aromaer, ikke kun på grund af sine mange æteriske olier, men er med sine fine blomsterstande også et ornament i haven. Derudover kan gartnere købe mange hybrider og sporkrydsninger, der adskiller sig i deres Würzeigenschaften og medicinske formål i udvalgte havecentre.

den Rigtig timian (timian vulgaris) kaldes, selv om han naturligvis stammer fra Middelhavet og tysk timian. Dens aromatiske plantedele giver den typiske smag af tyske pølser, derfor har vi også tale om pølse urt. Ud over dens anvendelse som et krydderi plante Real timian fungerer også som bi græs og tiltrækker mange insekter i sommerhaven.

timian blomsterTimian vokser som en busk og tjene som et krydderi og lægeplante.

den Grøn Citron timian (Thymus citriodorus) udviklet påfaldende mørke blade og lyserøde blomster. I modsætning til mange andre typer af timian han tolerere skyggefulde steder meget godt.

den Ball timian (Thymus vulgaris var.) dog er særdeles velegnet som en hæk plante, da han selv er i konstant vækst ind i en behagelig form og ikke har tendens til Verkahlen.

Hvis du kan lide at eksperimentere med nye smagsoplevelser, bør du Lavendel timian (Thymus thracicus) anpflenzen i haven. På ganen den krydrede duft af rosmarin, fyrrenåle og lavendel minder og bringer så usædvanlige og spændende nye smag dimensioner til pladen.

antydning: Eksperter anbefaler ikke køb af masseproducerede varer fra så mange planter ikke længere adskilte, men ankommer som en vild korsvej i handlen. Rådfør derfor foretrækker forhandler for naturlægemidler planter. Så du kan være sikker på, at dit anlæg på det ideelle sted også udviklet en optimal smag.

Krav og placering af timian

timianTimian vokser godt i en gryde. En sten mur i baggrunden fungerer som en ideel varmelager.

Timian kommer fra Middelhavet og trives specielt godt i varmt, næringsfattige jord. derfor om en forlængelse i din egen urtehave er et solrigt sted med magert og tørt underlag skal vælges.

Ideelt placeret bag planten en stenmur, der gemmer hele dagen og en masse varme i aften stadig kan udstråle til Middelhavet krydderi plante. Selv i en klippehave eller på en tør stenmur, fladskærms-voksende timian steder trives.

Alternativt timian føles også i top klimazone en krydderurt spiral godt. Her er næringsfattigt og løsnet substrat, der er ideel til dyrkning af Middelhavet urter. Men der er også timian sorter, der foretrækker en plantage i den normale zone af spiralen, er opmærksomme her på de foreskrevne krav i planten.

Derudover kan timian holdes let i et tilstrækkeligt stort badekar på balkonen. Hvis spanden placeret i gårdhave område, kan du nyde den behagelige duft af krydderi plante i løbet af dagen.

antydning: Overvej med dit valg af placering, timian og merian ikke kan være ved siden af ​​hinanden plantet som stærke forbrugende planter.

opretholde timian

timianUnge planter kan placeres i det åbne land fra midten af ​​maj.

Tidlige timian kimplanter er følsomme over for kulde og er derfor plantet i det åbne grænse, når Ice hellige, siden midten af ​​maj i Tyskland truer ingen nattefrost. For optimal forankring i den indledende vækstfase, er det vigtigt, at substratet aldrig tørrer helt ud.

Hvis timian godt rodfæstet, kan det modstå en længere tør periode uden problemer. Nu er mere varig fugt på problemet: Giv allerede at plante et drænlag af ekspanderet ler eller små stykker keramik i plantehullet eller spand til at sikre en naturlig vandtransport. Vandmætning uundgåeligt fører til rodbrand som skader planten bæredygtig.

En ekstra befrugtning tolerere timian dårligt, fordi han har tendens til at være hurtig overgødskning, hvorefter kun gøre et par aromatiske skudspidser. En årlig dosis af organisk gødning såsom kompost og kalk tilfredsstille den lave vedligeholdelse krydderi plante og forsyner dem med alle de essentielle næringsstoffer.

Skæring foranstaltninger timian

timianTimian bør regelmæssigt skæres i form med henblik på at forsinke en Lignify lavere instinkter.

For fra smukke runde vækst af unge timian allerede modtager en første topiary til sin plantage, hvis det ikke allerede skære leveret som containergods. Skær skuddene eventuelt en all-round, så er der stadig nogle planter grønne.

På denne måde, bør du også fortsætte med høsten: Skær hele drev kun så langt væk ophold, at mindst to fingre grønne voksende tips er. Gamle skud er efterhånden lignify op fra bunden, indtil krydderi plante i sidste ende ikke danner en grøn ny vækst mere. For at modvirke en for tidlig Lignify den nederste busk halvdel af en regelmæssig høst effektivt modvirke og forynge din timian busk.

Også nyttigt i faldende smage reagere på en ny placering kan være. Siden timian samt merian, er blandt de hurtigst undergrave planter i urtehaven, eksperter rådgive en regelmæssig omplantning, så jorden kan komme sig. Selv busk får en ny placering meget god, da han igen finder her tilstrækkelige næringsstoffer, der er nødvendige for en sund plantevækst.

høst timian og tør

frisk timianTimian kan spises friske eller tørrede til yderligere behandling.

Timian kan bruges som stedsegrønne høstes hele året. Ideelt set høsten finder sted i morgen, for nu smagen af ​​de plantedele er stærkest.

Drys eksempel i morgentimerne din timian busk med en fin vandstråle til at rengøre drevene tilstrækkelig. I den tidlige eftermiddag, før begyndelsen af ​​middagssolen, er alle de planter skud tørret og kan skæres med en skarp kniv og behandles straks.

Alternativt kan du oprette i sommer for den kommende efterår og vinter en forsyning af tørrede timian grene. Til dette formål vil du høste mange grene ind i blomstring og binder sammen til en lille urt bundt. Dette kan nu hænges i et mørkt, luftige værelse på hovedet for at tørre. Imidlertid tørret timian er meget mindre aromatisk end friskhøstede.

Timian så brugbar og lægeplante

blomstTimian bruges ofte som en prydplante og lægeplante.

Timian er en alsidig krydderurt. I naturlig medicin timian anvendes i bronkitis eller endda med maveproblemer, tarmsygdomme og galdeblære som te. Som en varm drik timian hjælper med at holde slimhinderne bakterienarm og er især entzündungehemmend og analgetisk i kombination med frisk salvie.

For fedtet hud komprimerer og ansigtsudtryk dampbade hjælpe med timian ekstrakter i renere hudstruktur. Thymiansud som et bad kan også lindre lysere hud betingelser omhyggeligt.

Den behagelige duft af timian afskrækker mange skadedyr. Plant derfor timian i umiddelbar terrasse i nærheden af ​​eller langs en smal havegangen til at køre, for eksempel myrer naturligt.

købe timian online