Tips voor het boren van metalen en staal

Boren metaal en staal

Het boren van metaal en in het bijzonder staal, is voor velen een bijzondere uitdaging. Dit begint met het kiezen van de juiste boor op de teaser, te koelen. Toch is het boren is mogelijk in harde materialen geen magie, en met een paar basisregels voor iedereen.

Het kiezen van de juiste boor kan hier inderdaad een belangrijke rol spelen, maar maak je geen zorgen - niemand heeft om enorme bedragen te besteden aan dure boor. Zelfs met een gunstige bouwmarkt boren, kunnen goede resultaten worden bereikt. Belangrijk is een goede centrering, de juiste snelheid en een overeenkomstige afkoeling.

Met de praktijk, kan zelfs metaal boor met de hand worden geslepen en boor grote gaten met minder inspanning zelf. Als dat niet die toegang hebben tot het slijpen apparatuur te boren die de toch al lage prijs heel goede resultaten heeft. 

Inhoud: Tips voor het boren van metalen en staal

 • Veiligheid voor het boren van metalen
 • 1. Het centreren van de boring
 • Centerpons met een hamer en granen
 • Centreren center of NC spotting
 • 2. Strek het werkstuk goed
 • 3. Het recht metaalboor
 • 4. Het snijsnelheid en toerental
 • Overzicht snijsnelheden van Metallic Materials
 • Toerentaltabel na een voorafbepaalde snijsnelheid
 • 5. Boor staal
 • Belangrijke tips voor het boren

Veiligheid voor het boren van metalen

Zoals de naam impliceert, geproduceerd chips op snij werkmethoden. Dit geldt ook voor het boren van steen of beton, en in het bijzonder het boren van metaal. De chips die liggen klein zijn, puntig en scherpe randen. Bij het boren van staal, zijn ze vaak nog erg lang en rond worden gegooid door de roterende tool. de Het dragen van beschermende bril derhalve de hoogste prioriteit.

Hoewel scherpe onderdelen of chips te animeren om handschoenen te gebruiken, zodat niet van toepassing is om te werken aan roterende gereedschappen. De roterende boor of vast te houden aan deze chips kon de handschoen te verzamelen en te verpakken. Sterke boren kan niet onder de indruk van de hand in de handschoen. Hier een doorsnede blessure moet eerder worden aanvaard als een wond de hand. toegestaan ​​roterende werktuigmachines geen handschoenen worden gedragen.

Als een handschoen, de draaiende boor, maar kan ook het haar te nemen, inpakken en scheur. Helaas heeft het boor niet hier onderscheid te maken tussen haar en de hoofdhuid. Echter, het grootste gevaar wordt geworpen hoofd tegen de machine. voor de ondersteuning van lang haar, dus de Het dragen van een hoofdbedekking of het beschermen van het haar belangrijk. 

Dergelijke ernstige ongevallen zal zeker niet vaak. Echter, ze tonen het gevaar kan komen van een kleine draaiende boor. 

1. Het centreren van de boring

waar voor vele home improvement "Elk gat in metalen centrum moet gemerkt zijn." In de titel, was echter met opzet om de expressie "centrepunch" weggelaten, want er zijn meer opties dan alleen de korrels voor dit. Vooral op de kolomboormachine te centreren de overhand hebben gehad, waarmee je kan veel werken vanuit accuraat.

Centerpons met een hamer en granen

De oudste en meest bekende methode om de metaalboren geleiden tijdens de bereiding, het stippelen. wordt enkel voor dit doel een korrel en een hamer. Hoe precies een dergelijke centrering is echter sterk afhankelijk van de uitvoering van het graan.

Tips voor het boren van metalen en staalAutomatische korrels niet een hamer nodig

Als er niet aan de latere boorpositie één tiende van voldoende wanneer stippelbewerkingen schrijver met een potlood of marker. Zogenaamde Fineliners of CD markers, de schrijver is ook goed om te zien op gladde oppervlakken succesvol zijn gebleken. Echter, de set-up van de markering deeltjes gemakkelijk en geruisloos glijden, zodat de volgende hole is niet nauwkeurig. Hier kan het helpen alleen maar heel voorzichtig aan te boren met de hamer op de korrels (beat is niet nodig), en vervolgens naar de kleine punch mark te controleren. Dit is niet waar, de positie in een tweede experiment gecorrigeerd. De middenmarkering precies de schrijver, de losse kop weer gemakkelijk worden opgenomen in de centreerteken en grit aan te vullen met een krachtige hamerslag.

Indien het volgende oppervlak niet zichtbaar of secundaire, de schrijver beveelt een kraspen. Ze laat een "krassen" waar een goede draaibank centrum snaps en kan daarom niet glippen. Een krachtige hamerslag voldoende en er is een exacte punch mark.

Centreren center of NC spotting

Hoe paradoxaal het ook klinkt, met een boor centrering kan zo worden ingesteld dat een ander boor wordt niet uitgevoerd. Het resultaat zijn die centreren van het feit dat het nauwelijks mogelijk om handmatig graining in de productie en vervolgens de machine boren. De handleiding graining onderhevig aan een bepaalde onnauwkeurigheid die handmatig moet worden afgewogen bij het boren in een machine tool voor elk putje. Dit is omslachtig en de kosten kostbare tijd.

Centrering bespaart stippelenCentrering bespaart stippelen

het creëren van een grote opluchting centreerboor, die afwijken van de normale metaalboren op verschillende punten. Het belangrijkste punt is het materiaal. Met een hoge snelheid staal (HSS), die zeer moeilijk en zorgt dat een centreerboor buigt niet en dus geeft op het werkstukoppervlak. Het voorste boordiameter is erg dun en vereist slechts een lage druk, wat een positieve invloed heeft op de boring. De volgende kegel raakt het centrale gat kan vervolgens worden gereduceerd en daarmee de diameter van het centrale gat worden vergroot. De smalle en diepe centrering verzekert dat de metalen boor vervolgens lang gebruikt buiten en bloeden wordt voorkomen.

Een nadeel van het centrum boren meest dunne diameter gecombineerd met een zeer hard en bros materiaal. Vooral wanneer het centreren van een draadloze boor of handboor centreerboor annuleren regelmatig. Zij moeten daarom vooral worden gebruikt op boorpersen.

Om de werksnelheid in moderne CNC-machines op te vergroten, zijn de zogenaamde NC spotten gebruikt. Deze zijn ook gemaakt van HSS, maar alleen een scherpe afschuining bij 90 ° of 60 °. Hierdoor wordt de NC spotten boor is zeer stabiel en vereist slechts enkele millimeters diep gat, waarbij de werktijd verkort. Een dikkere diameter realiseert het centreren van zodanig dat de daaropvolgende boring ontvangt een extra reductie uit te voeren. Echter NC spotten bieden weinig houvast om de daaropvolgende boren en vooral met lange boren is er een risico dat zij lopen.

Centreren met NC spottingCentreren met NC spottingCentrering met centreringCentrering met centrering

2. Strek het werkstuk goed

Bij het boren staal grote krachten optreden in de boorrichting en de draairichting van de boor. Deze krachten moeten worden tegengegaan vaste installaties.

De video toont zeer goed bij het doorboren van, wat er gebeurt als staal mis tijdens het boren wordt gespannen. Zo gemakkelijk en snel te implementeren klemmen, drukken zij het werkstuk neer alleen desktop en het is niet beveiligd tegen zijdelingse krachten die optreden tijdens het boren. Onderhoud uitsluitend de wrijving die wordt gegenereerd door de klemdruk.

Hetzelfde geldt voor het vastklemmen in een bankschroef. Indien het werkstuk verticaal gehouden tussen de klembekken en toch zo vastgeklemd, is er altijd het risico dat het verdraait, omdat de zijdelingse steun ontbreekt in de draairichting van de boor. Het is altijd veiliger klem het werkstuk, dat deze een vaste plaats in de draairichting van de boor.

Niet perfect, maar handig voor het boren op een bankje boormachine, kan de combinatie van een stop en de spanschoen al hier te zijn. De aanval duurt dit reeds een gedeelte van de optredende krachten zijde. Er blijft echter het gevaar dat het werkstuk wegdrukt van de aanslag en twisted.

Aldus kan het werkstuk roteren bij het borenAldus kan het werkstuk roteren bij het borenvastgeklemd tegen verdraaiingvastgeklemd tegen verdraaiing

De perfecte oplossing op de tafel of kolomboormachine is de machine ondeugd. Dit houdt de werkstukzijde en veilig tegen het verdraaien. In dezelfde vorm werkstukken om de spanning in de hand bankschroef. Het boren positie - van boven naar beneden - hoewel enigszins ongemakkelijk, maar biedt de beste grip.

3. Het recht metaalboor

Het juiste gereedschap beïnvloed grotendeels het boren. "Grotendeels" in dit geval betekent dat het niet altijd de duurste gereedschap kan zijn. Zelfs goedkope metalen boren kunnen perfecte resultaten te leveren met een goede schuren en het recht boren gedrag. Een nadeel is echter in de meeste gevallen de kortere levensduur. Wie is in staat om metaalboor zelf te malen, schiet goed op met gunstige boren. Het werk is slechts onderworpen aan een hogere kostprijs, omdat deze oefening vaak moet worden nachgeschlifen.

HSS boren met verschillende coatingHSS boren met verschillende coating

Spiraalboren soms uit chroom vanadium, maar voornamelijk uit HSS, de zogenaamde sneldraaistaal en voornamelijk verschillen in de aard vorm. HSS-R staat voor een productie door rollen die een vaste en zeer glad oppervlak verschaft. De grond en daardoor zeer nauwkeurige productie gemarkeerd met HSS-G.

Een extra laag, bijvoorbeeld cobalt (HSS-E) kan een betere oppervlaktekwaliteit, stabiliteit en minder hechting van spanen te verschaffen. Voor eenvoudige toepassingen zijn in de doe-het-sector zijn HSS boren zonder speciale etikettering meestal voldoende. Ze dienen hun doel en zijn goedkoop te kopen. Wie heeft geen manier om te slijpen boren zelf of te slijpen, kan vervangen botte of gebroken drill goedkoop. 

Iets duurder voor het maar met een hogere slijtvastheid, gecoat twist boor. Ze zijn geschikt voor hardere materialen en voor zachte aluminium, die minder op het beklede oppervlak hecht. Sense doet het vaak om zichzelf een groot scala aan boor eenvoudige HSS boren toe te voegen aan alle diameters nodig te dekken. Voor vaak gebruikte boordiameter enkel maar van hoge kwaliteit boren kan worden gebruikt.

4. Het snijsnelheid en toerental

de snelheid wordt aangeduid als de gemiddelde snelheid waarmee de snijkant het werkstuk raakt. In een boor hiervan is het buitenste punt van de snijkant (boordiameter), wordt aangenomen, omdat dit tot de hoogste gemiddelde snelheid. De gemiddelde snelheid of snelheid te bepalen, wordt vooral de omtrek van de boor vereiste. de boor roteert een omwenteling, de buitenste snijpunt is de weg van de weegschaal bezocht in een bepaalde tijd. Dit is de snijsnelheid. Voor een boor en andere werken met roterend gereedschap of werkstuk resulteert in de volgende formule.

Gemiddelde snelheid = omtrek -voudige snelheid of berekening van de omtrek Snijsnelheid = (dx π) -voudige snelheid.

Aangezien de diameter of omtrek vaak uitgedrukt in mm, de snijsnelheid in meters per minuut, maar vindt tevens een omzetting van het apparaat en de formule voor het berekenen van de gemiddelde snelheid is:

Snijsnelheid = d x π xn / 1000 (d = diameter in mm, n = toerental in omwentelingen per minuut)

Meestal, echter, is het bepalen van de snelheid op de voorgrond. Hiertoe kan de formule veranderen: Rpm en smoorklepstand = v x 1000 / d / π

Natuurlijk, de snelheid bepaling hoeft niet altijd nauwkeurig zijn en maken vaak materiële verschillen, het gereedschap of de aanpassingen machine nodig is. Bij het boren, metaal veel ervaring noodzakelijk. Speed ​​tafels helpen bij de snelle selectie van de juiste snelheid. Het is hier belangrijk om de verstandige gemiddelde snelheid te leren kennen en aan te passen aan hun eigen behoeften. Eenvoudige grafieken omdat ze vaak worden aangetroffen in bench boren, helpen, als alleen voorwaardelijk. Ze zijn gebaseerd op het boren optimale omstandigheden en omvatten noch de kwaliteit van de boor, noch de koeling of de kwaliteit van het materiaal dat moet worden geboord. 

Daarom is het zinvoller niet naar snelheidspecificaties voor bepaalde materialen, maar om de snelheid te berekenen op basis van verschillende snijsnelheden. De volgende tabel wijst op HSS boren en het gebruik van een koelend smeermiddel. Zonder smering, moet de snijsnelheid naar beneden worden bijgesteld. Met beklede HSS boren snijsnelheid kan hoger worden maxed. In de private sector, maar het heeft weinig zin om de productiviteit gerespecteerd. Hier is de duurzaamheid van het gereedschap op de voorgrond, zodat die beter zou zijn om te werken met een lagere gemiddelde snelheid.

Overzicht snijsnelheden van Metallic Materials

materiaal
empfohlender koudemiddel
Snijsnelheid in m / min
gelegeerd constructiestaal tot 700 N / mm emulsie 25 - 40
gelegeerd constructiestaal dan 700 N / mm emulsie 10-15
gietstaal Emulsion / olie 10-30
gelegeerd staal Emulsion / olie 5-15
roestvrij staal Emulsion / olie 5-10
verenstaal Emulsion / olie 5-10
gietijzer zonder 5-25
messing nee / Olie 35-80
aluminium Emulsion / Petroleum 20-80

Uit het onderzoek blijkt reeds dat de gemiddelde snelheden sterk variëren. Een goed voorbeeld is aluminium, dat in een CNC machine kan worden bewerkt met optimale koelmiddeltoevoer met de hoogste gemiddelde snelheid en meer. Echter, het ontbreken van koel- en smeermiddelen, de neiging om aluminium te binden en in een zeer korte tijd de boor zit vast. Daarom moet men altijd aangenomen de laagste gemiddelde snelheid en eventueel aangepast. Soms blijkt een andere dan de hier genoemde zo optimaal te zijn.

Toerentaltabel na een voorafbepaalde snijsnelheid

Drill - Diameter
2 mm
3 mm
4 mm
5 mm
6 mm
7 mm
8 mm
9 mm
10 mm
11 mm
12 mm
Toeren aan 5 m / min 796 531 398 318 265 227 199 177 159 145 133
Snelheid 10 m / min 1592 1062 796 637 531 455 398 354 318 290 265
Snelheid van 15 m / min 2389 1592 1194 955 796 682 597 531 478 434 398
Snelheid 20 m / min 3185 2123 1592 1274 1062 910 796 708 637 579 531
Snelheid van 25 m / min 3981 2654 1990 1592 1327 1137 995 885 796 724 663
Snelheid 30 m / min 4777 3185 2389 1911 1592 1365 1194 1062 955 869 796
Snelheid 40 m / min 6369 4246 3185 2548 2123 1820 1592 1415 1274 1158 1062
Snelheid 50 m / min 7962 5308 3981 3185 2654 2275 1990 1769 1592 1448 1327
Snelheid 60 m / min 9554 6369 4777 3822 3185 2730 2389 2123 1911 1737 1592
Snelheid 70 m / min 11146 7431 5573 4459 3715 3185 2787 2477 2229 2027 1858
Snelheid 80 m / min 12739 8493 6369 5096 4246 3640 3185 2831 2548 2316 2123

5. Boor staal

Indien het werkstuk stevig vastgeklemd, midden gemerkt of gecentreerd, stel de juiste snelheid en kozen de boren, kan het praktisch gedeelte - drilling - beginnen.

ab lichte druk en controle die de boormachine schone punten in de centrering. Is dat zorgt ervoor dat u kunt werken met een beetje meer druk. Hier dient een gelijkmatige klemming optreedt. Wanneer te veel druk wordt uitgeoefend, kan de machine overbelast en de snijranden van de boor breken. Hetzelfde geldt op het verkeerde snelheid.

Te weinig druk, maar zorgt ervoor dat de boor snijden lange grind op het oppervlak en snel slijten. De slijtage wordt verhoogd, stomp de boor en oververhit. Daarom is het noodzakelijk om de boor te koelen. Koelsmeermiddel zorgt ervoor dat de warmte wordt afgevoerd en minder wrijving ontstaat op het oppervlak van de boor.

Wie heeft geen manier om af te koelen, maar dat betekent niet afzien van het boren van metalen. Echter moet worden gewaarborgd dat minder warmte wordt gegenereerd. Dit is meestal het gevolg een lagere snelheid en een aangepaste voeding. de boor heet is, kan het boorproces kort worden onderbroken.

Voorzichtigheid is geboden bij door gaten. Zodra de boor breekt door het materiaal, moet de druk tot een minimum worden beperkt. De boor anderszins enigszins teruggetrokken in de laatste dunne laag, en dus het materiaal. Dit heeft tot gevolg dat het draaimoment abrupt toe en de put niet goed uitgevoerd.

Belangrijke tips voor het boren

 • Grote gaten moeten worden geboord. Wel moet de voorboorpositie minimaal groter dan de transversale van de volgende boor zijn. het boorgat "Stukje bij beetje" toenemen verhoogt de slijtage van de boor en leidt tot bloedingen van de boring.
 • Roestvrij staal is niet, zoals vaak wordt aangenomen, heel hard, maar taai. De bijpassende boor moet zeer scherp en slijtvast.
 • Sheets zijn bijzonder moeilijk te boren omdat het hele boordoorgang bestaat alleen uit de poort en de uitgang van de boor uit het werkstuk. De verharding van metaalplaat vereist een hogere druk bij het snijden - en de boor maar "heeft toevlucht genomen wordt getrokken door het materiaal uitgang vanzelf in de boring. Het resultaat is een vuile gat en een verhoogd risico op letsel. Daarom moet alleen getrapte boor of speciale Plaatboren (vergelijkbaar Holzbohrer) hier worden gebruikt.
 • Om het materiaal afbraak "gevaarlijk" een stuk hout of andere zogenaamde opofferingsmateriaal ontwerpen kunnen worden geplaatst.
 • Voorzichtigheid is geboden bij het boren koper. Dit metaal is zeer zacht en daardoor gemakkelijk doordringt echter de boor gebruikt slijt zeer snel op de buitendiameter. Buiten medeweten van captures dit in diepe gaten te knijpen en klemmen uiteindelijk bepaald.
 • Opgewekt door boren lange doorlopende chips, kan de boor worden verhoogd met trapsgewijs tussen de chips breken. Echter, elke vastklemmen onderbreking betekent een speciale belasting op de boor snijden en vroegtijdige slijtage

Metal / HSS boren op Amazon.de