Trek Dill (Anethum graveolens) in de tuin

Dill kruid plant en zorg

dille

Dille (Anethum graveolens) is inheems in West-Azië en behoort tot de plantenfamilie van Umbelliferae. Bij de ideale locatie, kan de eenjarige plant een hoogte van maximaal 75 centimeter en verspreidt een aangename geur.

De bloeiwijzen zijn 15- tot 30-beam dubbele clusters met een diameter van ongeveer 15 cm, zodat de dille vaak in de tuin verkeert ten bloeiende siergewassen.

Echter, de dille is indrukwekkend, niet alleen voor haar unieke kruiden, maar ook door de oude Egyptenaren en Romeinen gebruikt als een geneeskrachtig kruid voor maagklachten en indigestie.

De volgende zijn de moeite waard te weten tips en trucs voor een goede teelt en gerichte zorg komkommer kruid, zoals dille soms wordt genoemd.

aanplant van de inhoud op Dill en te onderhouden

  • Populaire Dill rassen voor de groei van hun eigen
  • Dille groeien in het wild
  • handhaven Dill buiten
  • cultiveren dille in een pot
  • Dill houden als kuipplant
  • Dille oogst en opslag
  • Dillekruid als medicinale plant

Populaire Dill rassen voor de groei van hun eigen

Dille wordt geteeld in de hele wereld voor vele duizenden jaren en overtuigt zowel als specerij, sier en geneeskrachtige plant. Hier botanici onderscheiden honderden variëteiten, die verschillen in smaak en vorm en bloeien. Voor de teelt in Centraal-Europese klimaat, hebben vier varianten bijzonder nuttig gebleken.

Tetra dille een uiterst lucratieve Dill plaatsen met stevige stelen en filigraan gele bloemschermen. Deze winterharde plant kan mooi worden geïntegreerd in decoratieve boeketten en vormt grote, zeer aromatische bladeren. In de normale zone van een kruid spiraal gedijt Tetra Dille.

dilleDille bloeit in verschillende kleuren, en zijn bruikbaar als sierplant in de kruidentuin.

de variëteit Tetra Dille mammoet is een bijzonder groene kruid dat een sterke geurige, frisse smaak verspreidt en is bijzonder geschikt als keukenkruid te komkommersalade of visgerechten. De plant kan gemakkelijk en bloeit worden bevroren tot laat in de herfst.

The Dill plaatsen Hercules is een nieuw ras Duitse en groeit bijzonder hoog: tot 150 centimeter dit ras kan de ideale locatie te bereiken en dus dienen als een natuurlijke privacy. De culinaire kruid is een eenjarige plant en is bijzonder aromatische bladeren en een late bloei.

De sterk groeiende tetraploïde vierling vormt lange, mooie stengels en blauw-groene bladeren. Met zijn gele bloemscherm bloemen is deze Dill ook geschikt voor mooie bloemstukken of een zomer decoratie in glas op een barbecue of een verjaardagsfeestje.

Welke dille plant die je kiest, hangt ook af van de beschikbare ruimte op omdat Dill vormt lange taproots die moet doordringen voor een gezonde groei van planten diep in de grond. Het is de juiste teelt zo te veel observeren.

Dille groeien in het wild

dille zadenDill niet de voorkeur. Zaai de zaden in rijen in het veld.

Dille kan ook worden gekweekt in het bed, zowel in de pot ook. In het veld, de borage is gebaseerd op een losse, diepe bodem met een hoog kalkgehalte. Bovendien moet de locatie zonnig beschut tot halfschaduw en, idealiter, naar een latere oogst te vergemakkelijken de delicate, aromatische shoot tips.

wenk: Dille is gunstig voor veel soorten groenten en kan daarom graag in mengcultuur met komkommer, wortelen en sla op te stellen. Vermijd echter een onmiddellijke nabijheid van venkel, citroenmelisse, Dragon en basilicum.

Dille wordt niet aangetrokken in de pre-cultuur, maar gezaaid van maart en juni. Zet de dille zaden in rijen (rij afstand minstens 20 centimeter) en zich aan een hand wijde plantafstand tussen de afzonderlijke planten latere scheiding zeer duur vanwege lange wortels.

Voer de zaden ongeveer 2 cm diep in de aarde en het water At uitgebreid. Meestal dille spruiten na slechts 10-17 dagen. Door middel van een snelle douche voor het planten van de kieming van zaden wordt verhoogd.

wenk: Zaai dille zaden van maart tot augustus elke drie weken nieuwe bladeren, om zo een bijzonder lange oogstperiode bereiken.

handhaven Dill buiten

bloemZomerregen op de binnenkort te openen dille bloem.

Aangezien Dille wordt niet speciaal de voorkeur aan de jonge zaailingen last van concurrentie. Daarom, deskundigen adviseren een regelmatige wieden het kruid bloem bed om de zaailingen zorgen voor een optimale groei van de plant.

Bovendien moeten de planten voldoende water in de beginfase, mag het substraat niet uitdrogen of te nat zijn. Aanhoudende wateroverlast in verdichte aarde kan worden voorkomen door het gebruik van een drainagelaag van geëxpandeerde klei, als alternatief, de tuingrond kan breken met zand.

Gebruik geen extra bemesting met synthetische producten. Grondbehandelingswerkwijze met organische mest is dan voldoende en bevordert de vorming van gezonde stam. Een overbemesting kan leiden tot zachte stengels die bukken snel, wind en weinig vorm aromatische scheuttoppen. Daarom, wanneer bemesten gebied Dill geldt: less is more.

In het najaar van dille zaden zich uiteindelijk terug. Als alternatief kunt u de kleine zaden in september uit de schermen en droge plaats te verzamelen tot volgend voorjaar voor een gerichte boren, zoals in een envelop met oogstdatum. Tot voorjaar dille uiteindelijk bezuinigen tot een hoogte van 20 centimeter.

cultiveren dille in een pot

kiemplantOok in de emmer met dille gedijt in de volle zon goed.

Selecteer een container planten in de volle zon beschut tegen de wind en vervolgens Terugvallen op verkleinwoord exemplaren om een ​​optimale groei van de plant in een kleine ruimte mogelijk te maken.

Voor de teelt van dille in de bloembak deskundigen adviseren. De plant vormt lange tap wortels die moeten diep graven in de grond om voldoende stabiliteit te garanderen. Als u nog steeds graag om te groeien op het balkon of op het terras Dill, moet u een hoge emmer schepen te gebruiken.

De opbrengst blijft in deze manier van landbouw, hoewel veel beter beheersbaar dan in de gratis bed voor incidenteel gebruik van een bereiding specerij oogsten, maar altijd genoeg. Als u ook de zaadjes te planten op verschillende tijdstippen, kunt u de dille voor enkele maanden dagelijks vers in de keuken te verwerken.

Dill houden als kuipplant

dilleDoe in een container planten op verkleinwoord Dill plaatsen met aromatische drives.

Dill tolereren wateroverlast zeer slecht. Let daarom al bij het planten op een voldoende grote outlet gat in de bodem van het bad. Leg een klein stuk aardewerk van binnenuit door de opening op een vooraf stoppers voorkomen door het substraat. Plaats de pot op een zonnige, warme plek bij het raam en het water de plant regelmatig, zodat het substraat blijft altijd een beetje vochtig, maar vormt geen gevaarlijke wateroverlast.

Na de ijsheiligen ontwikkeling van de jonge planten kan overgaan naar het balkon of op het terras, de oogst is dan een beetje vroeger dan in de open Dill mei, als de cultuur in het huis is mogelijk vanaf maart. Een extra bemesting is niet nodig in bloempot, indien nodig, oude aarde kan worden vervangen door verse, humusrijke substraat.

wenkDe jonge scheuten en kant zijn zeer aromatisch, oudere groeien tips smaak bitter. De bloemen zijn eetbaar en kan worden beschreven als nogal scherp. Daarnaast kan kleurrijke accenten op de plaat met hen.

Dille oogst en opslag

dilleDe shoot tips, bladeren en zaden van dille zijn eetbaar en de smaak van verschillende aromatische.

Dille kan altijd worden geoogst tussen juni en september. Hiervoor worden de stengels afgekapt of geplukt de afzonderlijke blaadjes. Het afsnijden van de stengels bij de oogst bevordert een snellere nieuwe groei en wordt aanbevolen. Verse dille blijft gewikkeld in plasticfolie in de koelkast ongeveer drie weken aromatisch.

Alternatief, dille gemakkelijk kan drogen. Oogst van dit wat dille stengels en bind ze in een kleine bundel samen. Dit kan nu droog ondersteboven in een warme, droge plaats ongeveer drie weken.

wenk: Gedroogde dille is minder aromatisch dan vers, jonge scheut tips. Toch moet je een groot deel of een bijzonder zachte freeze drogen om het te gebruiken in de winter tuin vers keukenkruid.

De dille zaden kunnen worden gegeten. Wanneer de bloemschermen verkleuren tot bruin geleidelijk, kunnen de zaden worden geoogst en opgeslagen in een lichtdichte vat. Krokant geroosterde zijn te vinden in de zomer salade gebruikt. Als alternatief kunt u de droge zaden in een envelop in te voeren om ze opnieuw te zaaien de volgende lente.

Dillekruid als medicinale plant

Dille voor visDill gaat heel goed met verse zalm, het zuur van de citroen en geroosterde aroma's van de houtskoolgrill.

In het oude Rome, werd geschat Dill niet alleen vanwege de smaakmaker voor kip gerechten en wijnen, en zijn geneeskrachtige eigenschappen zijn gekend voor verschillende millennia. In de Lorsch farmacopee, dat is de oudste nog bestaande werk van de monastieke geneeskunde in de Duitstalige en een reportage over de genezing bekend koninklijke kennis de Karolingische periode, dille wordt aanbevolen als een remedie voor maag- en darmproblemen, hoesten en longaandoeningen. In de homeopathie is gebaseerd op de verse bloeiende plant in hart- en vaatziekten.

Vandaag thee uit dillezaad wordt vaak toegediend aan indigestie omdat Dille heeft een krampstillend. Voor een Dilltee je giet een theelepel dille zaden met 200 ml heet, niet kokend water en laat de drank staan ​​gedurende 5 minuten. Nadat de zaden zijn nog steeds gespannen voor het drinken.

Dill online